torsdag 21 november 2013

Kryddstark gulaschgryta


Grått, regnigt novembermörker - perfekt för en värmande och välsmakande gulaschgryta. Den mustiga smaken kommer bland annat från chili, kummin, paprika, rökt paprika och anchochili. Anchochili är en rökt och torkad pepparfrukt som oftast finns i grönsaksdisken.
Används innanlår till grytan är den ätklar på lite mer än en timme, används andra styckningsdetaljer får koktiden anpassas efter det.

Till 4 personer behövs:
0,5 kg innanlår i strimlor / 1 grovhackad rödlök / 4 finhackade vitlöksklyftor / 100-150 g finhackad rotselleri / 1 finhackad spansk peppar (utan kärnor) / 4-5 hackade baconskivor / 1,5 msk tomatpuré / 1 tsk örtsalt / 3-4 varv svartpeppar från kvarn / 2 msk paprikapulver / 1 msk rökt paprikapulver / 1-2 tsk stött kummin / 1 finhackad anchochili / 2 kalvbuljongtärningar / 0,5 köttbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl rödvin / 0,5 l vatten / smör att steka i / tillsätt på slutet 3 grovskurna paprikor

Smält smör i en stekpanna, stek köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Fräs därefter de hackade grönsakerna, lägg även över dem i grytan. Tillsätt övriga ingredienser och låt grytan koka upp, låt den koka under lock på medelhög värme ca 1 timme till löken kokat sönder och gjort grytan simmig. Smaka av grytan och tillsätt eventuellt mer kryddor. Fräs de grovhackade paprikorna i smör och lägg över dem i grytan. Låt grytan koka ytterligare ca 10-15 minuter.
Servera grytan rykande het med ris och gärna lite surdegsbröd. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar