fredag 8 november 2013

Allt-i-ett-gryta, sjömansbiff på vårt vis


Den perfekta grytan efter en kall höstdag i trädgården, eller må hända efter någon av alla de annalkande julmarknaderna. Lite förberedelser, ner i grytan och sen puttra så där lagom i sin ensamhet till köttet är riktigt mört.

Det här behövs för 4 personer: 7 hg skivad ytterlår / 8-10 skivade potatisar / 4 skivade gula lökar / ca 100 g smör / 1/2 dl olivolja / 2 färska lagerblad / 2 kalvbuljongtärningar / 0,5 l vatten / 1 burk öl (50 cl), gärna mörk / 3-4 msk grovmalen svartpeppar / 1 msk örtsalt / 1 msk japansk soja

Smält smöret och slå i lite olivolja i en gjutjärnsstekpanna på medelhög till hög värme utan att smöret bränns, stek ytterlåret så att det får en fin stekyta på båda sidor. Krydda därefter med några varv med pepparkvarnen, inte för snålt, och lite örtsalt. Stek lite kött i taget för att pannan inte ska bli kall. Lägg det stekta köttet åt sidan. 
Fräs sedan löken i rikligt med smör och lite olja på medelhög värme. Löken ska bli mjäll och lätt ljusbrun utan att brännas. 
Lägg över det stekta köttet i en gjutjärngryta varvat med den stekta löken och den råa skivade potatisen. Salta och peppra potatisen mellan lagren. Slå över vatten och öl. Smula ned kalvbuljong, lägg i lagerblad och låt det koka, skruva sedan ned till svag värme och låt småkoka under lock ca 1 timme. Smaka av och tillför ev. ytterligare kryddning. 
Grytan kan gärna stå till sig till nästa dag och värmas. Servera gärna grytan tillsammans med syltade eller inlagda grönsaker. Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. WOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

    Kolla in länken nedan...ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

    Ha en härlig vecka:)

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion


    SvaraRadera