måndag 25 november 2013

Saffransbullar med kardemumma


Guldgula saffransbullar är ett tecken på att vi börjar närma oss advent, Lucia och jul. Efter att ha gjort saffransdeg med Kesella under en lång rad år, bestämde jag mig för att prova mig fram till en deg utan Kesella (jag tycker nämligen inte att den laktosfria är lika bra). Eftersom jag är en stor älskare av kardemumma, låter jag givetvis även kardemumma smyga ner i degen.

Till 40 bullar behövs: 1 g saffran (2 påsar) / 1 tsk flingsalt / 1 msk kardemummakärnor / 75 g jäst / 5 dl kall mjölk (3%) / 14 dl vetemjöl / 2 dl strösocker / 150 g rumstempererat smör
Fyllning: 200 g rumstempererat smör / 2 dl strösocker
Till pensling: 1 ägg och 2 msk mjölk
Till garnering: pärlsocker och flagad mandel

Häll saffran, salt och kardemummakärnor i en mortel. Stöt/mal till kardemumman är finmald. Smula ner jästen i en degbunke, häll över den kalla mjölken. Tillsätt socker och blandningen från morteln, rör till jästen löst upp sig. Tillsätt nästan allt mjöl och smöret i mindre bitar, bearbeta degen i maskin ca 15 minuter eller ca 20 minuter för hand. Degen ska bli smidig och elastisk. Låt degen vila ca 30 minuter under bakduk

Vispa smöret och sockret till fyllningen vitt och pösigt.

Placera ut bullformar på två plåtar och sätt ugnen på 225-250 grader.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 40x50 cm. Bred hälften av fyllningen på varje rektangel. Rulla ihop degen som en rulltårta från långsidan. Skär varje rulle i 20 delar och placera den med snittytan neråt i bullformar.
Vispa upp ägget med mjölken och pensla bullarna, garnera dem med pärlsocker och flagad mandel. Låt bullarna jäsa på rumsvarm plats ca 1 timme (utan bakduk).
Grädda bullarna ca 10-12 minuter på nedersta falsen till de är gyllengula. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar