För att kunna servera det perfekta köttet handlar det om mod och tajming. Både rotsakskakan och såsen kan
göras i förväg och värmas på precis före servering, allt för att kunna servera
när köttet är perfekt.
Sås, rotsakskaka och biff är till 4-6 personer.
Whiskysås
2 vitlöksklyftor / 0,5 rödlök / 1 msk fransk senap (dijon) /
0,5 msk tomatpuré / 0,5 kruka finhackad timjan / 4 msk kalvfond / 1 dl lätt
rökig whisky (tex Bowmore) / 1,5 dl vatten / 2-3 dl vispgrädde / 2-3 msk
citronsaft / 2-3 tsk worcestershiresås / 1 tsk chilisås av tabascotyp / 0,5
kalvbuljongtärning / 2 msk smör att
fräsa i / grovmalen svartpeppar
Finhacka lök och vitlök, smält smöret i en kastrull. Fräs
vitlök och lök utan att det tar färg, tillsätt senap, tomatpuré och finhackad
timjan. När röran börjar tjockna tillsätts whisky och vatten, rör om och
tillsätt sedan kalvfond och grädde. Låt såsen koka på medelhög värme för att
tjockna lite. Smaksätt såsen med citronsaft, worcestershiresås, chilisås och
en liten bit av kalvbuljongen. Smaka av såsen med några varv på pepparkvarnen. Ställ såsen åt sidan för att värma på den precis före servering.
Rotsakskaka
1 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 0,5 kruka timjan / 100 g
fetaost / 1 dl vispgrädde / 0,5 dl mjölk / 400 g fast potatis (Bintje) / 1
palsternacka / 1 morot / örtsalt / svartpeppar / 2 msk smör att fräsa i /
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka lök, vitlök och timjan.
Smält smör i en stekpanna och fräs löken utan att den tar färg, tillsätt timjan
när löken är varm. Låt svalna.
Skala potatis, palsternacka och morot. Skiva i tunna skivor
(3mm). Mosa fetaost och rör ut den med grädde och mjölk. Smörj en ugnssäker
form, gärna med löstagbar kant.
Lägg ett lager potatis, bred på lite av lök-timjanröran, skeda
över lite oströra, salta och peppra. Fortsätt likadant med resterande potatis, morot
och palsternacka. Avsluta med ett lager potatis överst. Ringla till sist över
lite olivolja.
Grädda rotfruktskakan i mitten av ugnen ca 30-40 minuter,
känn med en sticka att potatisen är mjuk. Låt gärna kakan svalna något så går
det enklare att skära snygga bitar som sedan kan värmas i ugnen strax före
servering.
Helstekt biff
1 kg utskuren biff (gärna med fettkappa) / 5 msk hel svartpeppar
/ 2 msk flingsalt / 0,5 dl olivolja och 100 g smör att steka i och ösa med
Mortla svartpeppar grovt, rulla biffen i svartpeppar så att
ytan täcks. Smält smör i en stekpanna och häll i olivolja, bryn köttet runt om
och salt först när det är en fin stekyta.
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg över köttet i en ugnssäker
form, häll över allt fett. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Ös köttet var
tionde minut. Ta ut köttet när innertemperaturen nått 55 grader, låt köttet
vila under folie i 15 minuter före servering.
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar