måndag 6 oktober 2014
Höstbröd med morötter och frön
Hösten smyger sig på med mörker, kyla och grådis, perfekt väder för bakning med andra ord. Nu när rotfrukterna är som bäst, finns närodlade till bra pris gäller det att passa på att använda dem där man kan. Rårivna, som här, ger de ett saftigt och matigt bröd.
Det här behövs till 16 bröd: 50 g jäst / 5 dl rumstempererad mjölk (3%) / 50 g rumstempererat smör / 1 msk flingsalt / 4 dl rårivna morötter / 2 msk brödsirap / 2 dl fullkornsdinkel / 5 dl lantvetemjöl / 7 dl manitoba cream / 0,5 dl linfrön / 0,5 dl solrosfrön / 0,5 dl pumpafrön
Smula jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör till jästen lösts upp. Blanda ner morötter, salt, sirap, dinkel, lantvetemjöl och smör. Rör om till det är en slät smet. Blanda till sist ner frön och manitoba cream, börja med 5 dl och resterande lite i taget. Arbeta degen i degblandare ca 10-15 minuter eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 16 lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa övertäckta 30-45 minuter.
Grädda bröden ca 14 minuter i mitten av ugnen. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥
Etiketter:
fullkornsdinkel,
lantvetemjöl,
morötter,
portionsbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar