tisdag 14 oktober 2014

Dinkelbröd med vete och frön


Gissa om det här höll på att bli galet! Brödet hann ju nästan bli uppätet innan jag kom på att det inte var fotat :o
Jag hämtade ju vetemjöl och rågsikt i helgen, nymalet från en närliggande kvarn (inlägget finns HÄR). Jag var ju bara tvungen att baka en variant på familjens favoritbröd, men utan surdeg. Resultatet blev utmärkt, men det kan ju inte bli annat med så bra mjöl.

Till 2 bröd behövs i steg 1: 1 dl dinkel fullkorn / 1 dl vetemjöl / 1,5 dl ljummet vatten / 15-20 g jäst
Till steg 2 behövs: 5 dl ljummet vatten / 20-25 g jäst / 2 msk honung / 1 msk flingsalt / 3 dl dinkel fullkorn / 9,5 dl vetemjöl / 0,5 dl av vardera pumpafrö, linfrö, sesamfrö och solrosfrö

Rör ihop ingredienserna i steg 1 i en degbunke och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 4-6 timmar, det ska bubbla ordentligt i bunken.
Tillsätt ingredienserna i steg 2. Arbeta degen ordentligt med degblandare ca 10-15 minuter eller 20 minuter för hand. Låt degen jäsa ca 1-2 timmar.
Lägg in baksten på nedersta falsen i ugnen, eller dubbla plåtar. Lägg en långpanna längst ner i botten på ugnen. Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela den i två lika delar. Forma delarna till limpor och lägg i väl mjölade korgar att jäsa. Har du inga korgar kan du lägga en bakduk i vilken bunke som helst, glöm inte mjöla den. Låt jäsa 45-60 minuter.
Stjälp försiktigt upp bröden på stenen eller de heta plåtarna. Häll ca 1,5 dl kokande vatten i långpannan och stäng snabbt luckan. Var försiktig så att du inte skållar dig.
Grädda brödet 5 minuter, sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter. Ta ut bröden när innertemperaturen nått 98 grader.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar