onsdag 8 oktober 2014

Krämig räksoppa


Hösttider är sopptider, vad sägs om en extra krämig räksoppa serverad med surdegsbaguette och vitlökssmör?
Först kokas en fond på skalen tillsammans med lite grönsaker, sila av. I med mera grönsaker, creme fraiche och lite kryddor. Voila! Extra krämig räksoppa.

Det här behövs till 2 portioner:
Fond: skal från 0,5 kg räkor / 2 morötter / 0,5 purjolök (det gröna) / 3 vitlöksklyftor /  ca 200 g rotselleri / 2 msk chilisås av Heinz-typ / 2 dl torrt vitt vin / 2 dl vatten / olivolja att fräsa i
Soppa: fonden / 2 morötter / 150 g rotselleri / 3 små potatisar / smör och olivolja att fräsa i / 1,5-2 dl creme fraiche / 1-2 dl vispgrädde / 1-2 tsk ostronsås / 5-10 droppar fisksås / 5-10 droppar tabasco / 0,5-1 fiskbuljongtärning / ca 5 cm purjolök i tunna skivor / 0,5 kg räkor (med skal, skalen ska ner i fonden)

Börja med att skala räkorna, lägg räkorna i kylen och skalen ska användas till fonden.  Häll lite olivolja i en kastrull. Lägg i räkskalen.
Skär morötter, purjolök och vitlök i bitar och lägg ner tillsammans med räkskalen. Låt dem fräsa en stund under omrörning. Ha i chilisås, vin och vatten. Låt fonden koka ca 30 minuter. Sila av och häll den avsilade fonden i en kastrull.
Skala morötter, rotselleri och potatis, tärna dem fint. Häll olivolja i en stekpanna och låt en klick smör smälta ner. Fräs morötter och rotselleri på medelhög värme till de blir gyllene. Lägg i potatistärningarna och låt dem fräsa med under lock till de är mjuka.
Koka upp fonden, tillsätt creme fraiche och grädde, smaksätt till soppan får en rund fin smak.
Lägg i de frästa grönsakerna och tunt skivad purjolök. Ge soppan ett uppkok.
Servera soppan i varma skålar och toppa med de skalade räkorna. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar