lördag 25 oktober 2014

Mustig boggryta på Mysinge kött


Är du sugen på en riktigt mustig gryta att värma dig med efter en utedag i höstrusket? Då är den här grytan det perfekta valet - pepprig och smaksatt med halvrökig whisky.
Vi valde styckningsdetaljen nötbog, men grytan går givetvis att göra på annat framdelskött, det är bara att anpassa koktiden eller köra i tryckkokare för ännu snabbare koktid.
Nötbog är för mig koke-kött och dessutom lång-koke-kött, men nu vet jag att det gäller minsann inte hängmörat kött från Ölands Kvalitetsprodukter.

Till 4-6 portioner behövs: 1 kg nötbog / 2-4 msk hel svartpeppar / 2-4 msk hel rosépeppar / 1-2 msk hel grönpeppar / 2-3 msk flingsalt / 1-2 msk mejram / 2 gula lökar / 4-5 vitlöksklyftor / 3-4 skivor rökt sidfläsk / 2-3 dl vatten / 2 kalvbuljongtärningar / 2 dl creme fraiche (1 burk) / 2-3 dl vispgrädde / 1 msk fransk dijonsenap / 1 msk torkad dragon / 3-4 hg champinjoner / 0,5-1 dl whisky / 2-3 msk kalvfond / 1-2 tsk worcestershiresås / 1-2 msk chilisås (Heinz-typ) / smör och olivolja att bryna i

Skär rent köttet och skär i grytbitar 2x2 cm. Stöt pepparsorterna tillsammans med salt och mejram i en mortel och blanda kryddorna med köttet.
Skiva de gula lökarna och hacka vitlöken.
Finhacka fläsket.
Ta fram en stekpanna och en gryta. Häll olivolja i stekpannan och lägg i en klick smör, hetta upp. Bryn köttet, lite i taget, runt om så att det får en fin stekyta, lägg över i grytan vartefter.
När köttet är brynt, sänks värmen och fortsätt steka lök och vitlök försiktigt, de ska inte bli brynta utan bara gyllengula. Lägg över även löken i grytan.
Slå vatten i stekpannan och lägg i buljongtärningarna, rör till buljongen lösts upp. Sila över skyn i grytan.
Rör ner det hackade fläsket. Låt grytan koka upp och sedan sjuda på svag värme till köttet är mört, det tog ca 1-1,5 timme (det kan ta längre tid med annat kött, men känn efter (smaka) att köttet har fått rätt konsistens).
Borsta av champinjonerna och dela dem i fyra delar, häll olivolja i stekpannan och lägg i en smörklick, stek sedan champinjonerna på medelhög värme till de får fin färg.
Lägg över champinjonerna i grytan, rör ner creme fraiche och vispgrädde, låt koka upp.
Smaksätt med dijonsenap, dragon, whisky, kalvfond, worcestershiresås och chilisås. Låt koka 10-15 minuter.
Servera grytan med potatis och grönsaker. Smaklig spis ♥
 

1 kommentar:

  1. Galet att ingen har kommenterat detta recept som är bland det godaste jag någonsin har ätit. Stort tack!!! :)

    SvaraRadera