måndag 27 oktober 2014

Musslor i kokos och chili


Någon eller ett par gånger i månaden försöker vi att äta färska skaldjur. Det finns fina fiskdiskar både i Kalmar och Karlskrona som kan förse oss med det vi vill ha.
Den här gången blev det musslor, färska och rökta räkor tillsammans med hemslagen aioli och nybakad surdegsbaguette från Systrarna Lindqvist.
Snabblagat när det är som bäst, med sting och en doft av hav :-)

Det här behövs till 4 portioner: 1 kg blåmusslor / 1 gul lök / 1-2 vitlöksklyftor / 50-100 g färsk ingefära / 3-4 gröna jalapeno / 3 dl torrt vitt vin / 2 burkar kokosmjölk / 2 citrongräs / 1-2 tsk fish sauce / 10-15 färska körsbärstomater / smör och olivolja att fräsa i.

Borsta och skrapa musslorna rena. Ta bort trasiga musslor och de som inte stänger sig om du knackar på dem.
Finhacka, lök, vitlök och ingefära. Skiva jalapeno. Banka citrongräset men baksidan av en kniv eller köttblubba.
Fräs grönsakerna i smör och olja på medelhög värme. Höj temperaturen, vänd ner musslorna. Häll i vin och kokosmjölk låt det koka upp, lägg på lock och låt koka till musslorna öppnar sig. Plocka bort de musslor som inte öppnat sig.
Halvera tomaterna och lägg i dem. Smaksätt med fish sauce och servera i varma tallrikar.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar