fredag 10 januari 2014

Beer can chicken 2.0 med bbq sås


Det går att grilla året runt!! Receptet till vår beer can chicken från i somras har legat till sig uppgraderats till version 2. Kycklingen är fortfarande rubbad, fortfarande uppträdd på halvfull ölburk och definitivt fortfarande grillad efter konstens alla regler.



Till 4 personer använde vi 1 färsk kyckling (ca 1,5 kg) / olivolja att pensla med
Rubb: 1 msk grovmalen svartpeppar /  1 msk örtsalt / / 33 cl ljus lager på burk / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 1 tsk flingsalt / 1 tsk chiligrillkrydda / 1 tsk paparikakrydda / 1 tsk chilipepar
Till ölburken: 2 rejäla rosmarinkvistar / 2 vitlöksklyftor / 3 citronklyftor / 5 cm ingefära nedskuren i bitar

Förbered grillen för indirekt grillning med bricketter för ca 1,5 timmes grillning. Drick upp halva ölen under tiden. Tryck hål i den övre delen av ölburken med en syl. Lägg i "fyllningen" till ölburken i själva burken.

Pensla kycklingen med olivolja och klappa in rubben ordentligt i skinnet.
Ställ ölburken i en plåtform, trä kycklingen över burken och bred ut benen så att den står stadigt.
Ställ kycklingen i grillen och stäng locket, pensla med saften varje kvart. Kycklingen behöver 1-1,5 timme i grillen till innertemperaturen är 70 grader.
Stäng spjällen på grillen och låt kycklingen stå och vila ca 10-15 minuter.


Bbq-sås: 0,5 finhackad gul lök / 0,5 finhackad röd lök / 2 finhackade vitlöksklyftor / 3 cm finhackad ingefära / 1 burk krossade tomater (Mutti) / 2 dl vatten / 3-4 kapsyler ättikssprit / 1 msk råsocker / 1 msk honung / 1 msk Colemans senapspulver / 1 tsk mexikansk kryddblandning / 1 msk Cajun seasoning / 1 msk American steakhouse seasoning / 1 msk Jalfrezi curry powder / 0,5 - 1 kalvbuljongtärning / några droppar hickory smoke / några droppar worcheister sås / några droppar chilisås av tabascotyp / 1 msk oregano / 1-2 tsk japansk soja / 1-2 tsk chilipeppar / olja att fräsa i

Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök och vitlök, utan att det tar färg. Blanda ner övriga ingredienser och låt koka upp, låt såsen koka ca 30 minuter utan lock. Smaka eventuellt av med mera kryddor om det behövs.

Servera kycklingen tillsammans med såsen och potatis eller ris. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar