måndag 13 januari 2014
Dinkelpiroger med tacofyllning
Vissa kvällar behöver vi något snabbt att stoppa i oss, mellan jobbet och träningspasset i gymmet, eller för sonen mellan de olika träningspassen. Då ska det helst vara något som mättar lite lagom, som är snabblagat eller ännu hellre bara att värma i ugnen. Då passar det perfekt med ett gäng piroger i frysen.
Pirogerna passar även utmärkt att ha med som utflyktsmat och äta rumstempererade.
Pirogdegen jag gjorde består till hälften av fullkornsdinkel och hälften vetemjöl. Jag är stor vän av att röra ner rumstempererat smör i degen för att få det färdiga resultatet saftigare. Börja med fyllningen så att den får stå och kallna medan degen jäser.
Pirogerna går utmärkt att frysa, men blir bäst om man styckfryser dem innan paketering. Ta fram dem ur frysen någon/några timmar före förtäring och värm dem sedan i ugnen.
Fyllning: 2 msk rapsolja / 500 g nötfärs / 1 finhackad gul lök / 1 finhackad king solo vitlök / 0,5 dl finhackad rotselleri / 1 msk finhackad inlagd chili / 0,5 dl torrt vitt vin / 0,5 dl vatten / 2 st kalvbuljongtärningar / 2 msk kebabkrydda (Santa Maria) / 280 g konserverade majskorn / 1 tsk av vardera torkad koriander, mejram, rosmarin, salvia, körvel
Pirogdeg: 50 g jäst / 0,5 l mjölk (3%) / 5 dl fullkornsdinkel / 7 dl vetemjöl / 50 g rumstempererat smör / 1 msk socker / 2 tsk flingsalt / ägg till pensling
Värm oljan i en stekpanna eller gryta, fräs lök, vitlök och rotselleri utan att det tar färg. Ha ner färs och rör till färsen har delat upp sig och är grå. Ha ner resterande ingredienser och låt koka till all vätska kokat in och färsen känns torr. Låt kallna.
Lös upp jästen i rumstempererad mjölk, rör ner dinkelmjölet och arbeta in det rumstempererade smöret. Tillsätt socker och salt, arbeta in vetemjölet lite i taget till degen känns smidig. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand.
Sätt plastfolie på degbunken och låt den jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur, ställ den sedan i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 10 delar och rulla varje del till en rund bulle. Kavla ut varje bulle till en rund kaka ca 3-4 mm tjock. Lägg fyllning på ena halvan. Pensla kanten med uppvispat ägg och vik den andra halvan över och kläm till kanten ordentligt. Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa ca 20 minuter.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt pirogerna kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥
Etiketter:
dinkel,
piroger,
portionsbröd,
utflyktsmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar