söndag 5 januari 2014

Rosmarin gravad laxfilé


Gravad fisk i alla former är lite av en favorit, en av de gravade laxarna som ofta dyker upp på vårt bord till jul och påsk är en rosmarin gravad lax. Den passar ypperligt till basilikasåsen i förra inlägget ;-)

Till 6-8 portioner behövs: 1 kilo fryst laxfilé (gärna mittbit) / 4 msk strösocker / 2 msk salt / 1 tsk krossad rosépeppar / 1 tsk krossad grönpeppar / 2 msk hackad och mortlad färsk rosmarin / finstrimlat skal från 1 apelsin

Blanda socker, salt och peppar. Gnid in blandningen i laxen och strö över rosmarin och apelsinskal.
Lägg laxen i en plastpåse i en form. Låt laxen stå i rumstemperatur ca en timme till sockret börjar smälta. Låt den sedan stå i kylskåp ca 5 dygn, vänd den efter halva tiden.
Skär laxen i tunna skivor och servera kokt potatis och basilikasås till.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar