söndag 12 januari 2014

Vitkålssallad - Pizzasallad


Det gäller att utnyttja den svenska vitkålen som är så nyttig, vi gör det gärna genom att göra en supergod vitkålssallad. Den passar lika bra till pizza som till grillat, passa på och gör en lite större laddning för den håller upp till en vecka i kylskåpet.

Det här behövs till 6 personer: ca 0,5 kg vitkålshuvud / 15 cm purjolök / 0,5 röd paprika
Dressing: 2 köttbuljongtärningar / 0,5 dl vatten / 0,5 dl rapsolja / 0,5 dl olivolja / 0,5 dl vitvinsvinäger / 1-2 krm tabasco / 1 tsk torkad basilika / 1 tsk torkad timjan / 1 tsk grovmald svartpeppar / 0,5 tsk örtsalt / socker / citronsaft

Ta bort de yttersta bladen på vitkålen. Finstrimla vitkål, purjolök och paprika, jag använder 1,3 mm på mandolin. Blanda runt allt i en salladsskål.

Häll vattnet i en liten kastrull och smula ner buljongträningarna. Låt buljongtärningarna smälta ner på låg värme, ställ åt sidan och låt svalna. Blanda samman övriga ingredienser till dressingen, häll i den avsvalnade buljongen. Smaka av med socker och några droppar citronsaft. Häll dressingen över salladen och blanda runt.
Låt den gärna stå och dra några timmar före servering. Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. Dina foton är fantastiskt vackra och vitkålssalladen ser så fin ut. En annan variant är att efter strimlandet av vitkålen trycka och knåda den med händerna, så den bli slakare, och dessutom blanda ingredienserna till dressingen med den heta buljongen och hälla denna fortfarande het över vitkålen, så löser sig aromerna bättre. Så gör man här i södra Tyskland och så är vitkålen mindre jobbig för lilla magen. Fast i traditionell sydtysk vitkålssallad har man inte så många goda kryddor som du har. http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2011/05/krautsalat.html Även traditionell "blöt" potatissallad gör man på det viset. Det är förstås ingen majonnäs i den potatissalladen... http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/06/jattegod-potatissallad-med-hemgjord.html

    Brukar ofta läsa din fina matblogg! Keep it up!

    SvaraRadera