fredag 31 januari 2014

Grönsakssoppa med broccoli


Kallt, rått och ruggigt ute - då är det gott med en värmande soppa. Lite rotfrukter, broccoli och ett par potatisar är allt som behövs för att göra en riktigt värmande och mättande soppa som lägger sig som bomull i magen.

Till 4 portioner behövs: 2 morötter / 100 g rotselleri / 3 stora potatisar / 2 buketter broccoli (ca 200 g) / det gröna från en purjolök / 2 hönsbuljongtärningar / 1 l vatten / 3 dl torrt vitt vin / 1 dl mjölk / 1 krm riven muskotnöt / 0,5 tsk öländsk vitlökspeppar / svartpeppar från kvarn / örtsalt / färska örter till servering

Skala morötter, rotselleri och potatisar och skär i små bitar. Skär purjolöken i mindre bitar. Skär loss buketterna från broccolin, dela ner stjälken i mindre bitar.
Koka upp vatten, vin och buljongtärningar, lägg ner morötter, selleri, potatis, purjolök och broccolistjälkar. Låt dem koka till de är mjuka, ca 20 minuter.

Koka under tiden upp vatten i en lite kastrull (för att förvälla broccolibuketterna).

Mixa soppan till fin puré, tillsätt mjölk, smaka av med kryddorna och låt koka upp.

Förväll broccolibuketterna och häll av vattnet. Servera soppan i varma skålar och toppa med broccolibuketter och gärna lite klippta färska örter.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar