torsdag 2 januari 2014

Oxrullader


Oxrullader är en riktig klassiker och äkta husmanskost. Lite pilligt och tar lite tid, men större delen av tiden sköter sig grytan själv.

Till 4 portioner behövs: 8 tunna skivor ytterlår / 8 tunna skivor rökt torparfläsk (eller bacon) / 0,5 gul lök / 4 cornichons / 4 msk fransk osötad senap / nymald svartpeppar från kvarn / 2,5 oxbuljongtärningar / vatten så att det täcker / smör att fräsa i / tandpetare av trä för att fästa ihop rulladerna
Sås: sky från grytan / 3-4 dl vispgrädde / 1 dl smetana / 3 msk svartvinbärsgelé / 1 tsk worchestershiresås / 2 droppar fish sauce / 3 msk flytande kalvfond / 1-2 msk inläggningsspad från tex paprikasallad (recept finns HÄR)
Redning: 1-2 msk maizena och lite vatten att röra ut med

Hacka löken fint, dela varje cornichon på mitten. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda, fördela senapen och bred ut den. Vrid över peppar, lägg en fläskskiva på varje köttskiva. Fördela löken, lägg lök och cornichon i ena änden av köttskivan. Rulla försiktigt ihop till rullader och fäst ihop dem med tandpetare.
Smält smör i stekpanna, bryn köttrulladerna runt om och lägg sedan över dem i en gryta. Smula ner oxbuljongen i stekpannan, slå i vatten och koka ur stekfettet och rör till buljongtärningarna lösts upp. Sila stekskyn över rulladerna i grytan och tillsätt eventuellt mer vatten så att rulladerna precis är täckta. Låt koka upp under lock och sedan fortsätta koka på medelvärme i ca 1-1,5 timme till köttet känns mört.
Lyft ur rulladerna och tillsätt ingredienserna till såsen. Låt koka upp och smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Rör ut maizena med lite kallt vatten, häll ner i såsen under omrörning och låt koka upp. Ta bort tandpetare från rulladerna och lägg dem i såsen: Servera med kokt potatis och gärna någon inlagd/syltad grönsak.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar