onsdag 29 januari 2014

Laktosfri cheescake


För första gången sedan jag började äta laktosfritt har jag lyckats få till en cheescake värdig namnet ;-) Tack och lov finns det ju numera några olika varumärken som har laktosfri färskost som är goda ersättare till den traditionella Philadelphiaosten.
Jag gjorde pajen i en pajform med löstagbarbotten, diameter 27 cm och 7 cm hög. Men jag tryckte bara ut själva pajskalet halvägs upp på kanten.

Pajskal: 15 digestivekex / 50 g smör
Ostfyllning: 400 g färskost / 4 ägg / 2,5 dl strösocker / 1 vaniljstång
Topping: 2 dl smetana / 2 msk socker

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen i en matberedare eller med en mortelstöt. Smält smöret, häll det varma smöret över de krossade kexen och rör ihop.
Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten. Grädda ca 7 minuter i mitten av ugnen.
Vispa samman socker och färskost, rör ner äggen ett i taget. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ner vaniljfröna i ostblandningen.
Häll ostsmeten i pajskalet och grädda ca 35 minuter i mitten av ugnen.
Rör samman smetana och strösocker. Bred ut det över den stelnade ostmassan och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt cheeskaken kallna innan den tas ur formen. Servera tillsammans med färsk frukt eller bär.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar