Fisk, fisk, fisk, jaa varierad kost är bäst. Fisk, nötkött, grönsaker, kyckling, grönsaker, fläskkött, grönsaker, jag tror på variation för att människan ska må bra. I dag testar vi djupfryst spättafilé, kanske inte den bästa konsistensen men smaken .......... smaken fixar vi själva ;-)
Till 4 personer behövs:
8 rödspättafileér / 0,5 purjolök / 2 tsk flingsalt / 0,25 citron / 1 dl vitt vin / 1 dl vatten
Såsbas: 1 gul lök / 0,5 gurka / 2 dl vitt vin / 50 g smör / 1 dl vatten / 1 tsk örtsalt / svartpeppar / 0,5 tsk cayenne peppar / 1 fiskbuljongtärning / 0,5 kalvbuljongtärning
Sås: såsbasen / 1 burk smetana / 2-3 dl vispgrädde / 1 tsk fish sauce / 1 msk maizena / 1-2 droppar stark chilisås (tabasco eller liknande) / vätskan från fisken
Champinjoner: 2-3 hg champinjoner / 50 g smör
Börja med att förbereda fisken. Skär purjolöken i avlånga ringar. Bre ut dem i botten på en traktörpanna. Torka av fisken och strö över flingsalt. Rulla ihop den till rullader och lägg ut dem ovan på den skivade purjolöken. Häll på vin och vatten. Kläm över citronsaft över fisken. Låt fisken sjuda under lock på medelsvag värme. Det får inte koka. När fisken börjar få lite konsistens lyft pannan från spisen.
Fortsätt sedan med såsbasen. Riv löken och gurkan (skala av det gröna först), krama ur saften ur gurkan. Smält upp smöret i en traktörpanna på medelhög värme. Lägg i lök och gurka låt fräsa i smöret. Krydda med örtsalt och ta ett par varv med pepparkvarnen och lite cayenne peppar. Löken och gurkan ska bli lite glansig, slå på vin vatten och rör ned buljong. Låt småsjuda under lock ca 10-20 minuter. Sila därefter av löken och gurkan. Använd sked eller gaffel för att trycka igenom den sista saften genom silen. Det sitter mycket smak i gurkan och löken.
Nu är det äntligen dags att börja med den riktiga såsen :) Häll upp den avsilade såsbasen i en kastrull och koka upp. Rör ned smetana och grädde. Rör ut maizena i lite vatten och rör ned i såsen försiktigt . Sila ned vätskan som fisken sjudit i. Såsen ska bli lite simmig. Smaka av och tillsätt efter behov fish sauce och ev. ytterligare del av buljongtärning.
Borsta champinjonerna och skiva dem tunt. Smält smör i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Lägg i champinjonerna tillsätt eventuellt mer smör om pannan blir för "torr". Champinjonerna ska bli lätt gyllenbruna, lägg ner champinjonerna i såsen.
Servera spättarulladerna med såsen, kokt potatis och gärna lite sockerärtor. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar