tisdag 17 december 2013

Dillkött, kokt bringa med dillsås


Svenska husman, underbart gott och sköter sig till stor del själv när man pysslar med annat. Perfekt mat i adventstider med andra ord.

Det här behövs till 4 portioner : 2 kg bringa / 1 gul lök - nedskuren i bitar / 1 morot- nedskuren i bitar / 1 bit selleri 100-200 g- nedskuren i bitar / 2 lagerblad / 1 knippe timjan / vitpepparkorn / 10 cm purjolök, den gröna delen
Lägg bringan i en kastrull och fyll upp med vatten och låt koka upp. Låt bringan koka på hög värme för att få ut proteinet.
Häll sedan av vattnet och spola köttet rent från skumrester. Lägg sedan tillbaka bringan i kastrullen och lägg i grönsaker och kryddor. Fyll upp med vatten tills köttet är täckt. Koka under lock på medelhög värme till köttet börjar släppa från benen och går att dela ned med en gaffel. Ta upp köttet och rensa det rent ifrån ben och fett.
Sila av buljongen. Lägg ned det rensade köttet i buljongen och varmhåll köttet under tiden som såsen  görs färdig.

Sås: 100 g smör / ca 0,5 dl vetemjöl / 4-5 dl av den avsilade buljongen / 0,5 burk smetana (1 dl) / 2-3 dl grädde / 1-2 kalvbuljongtärningar / 1-2 msk ättiksprit / 1- 2 msk strösocker / citron / ett rejält knippe hackad dill
Smält smör, rör ned mjölet och spä ut med buljongen, tillsätt lite grädde och smetana. När såsen börjar få en fin konsistens börja och smaka av med ättiksprit och socker. Balansera smaken mellan sötma och syra  och fyllighet med att tillföra ev. ytterligare buljong, några droppar citron, grädde, socker och/eller ättiksprit. När balansen känns rätt tillför den hackade dillen och lägg nedköttet i såsen.   

Servera dillköttet med kokt potatis och gärna någon grönsak. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar