tisdag 8 april 2014

Dubbelmarinerad, grillad lax med ljummen potatissallad


Det är ingen hemlighet att jag älskar det mesta från havet. Lax är ytterligare en av de fantastiska råvarorna som våra hav bjuder på, nyttig, allsidig och lätt att få tag i till bra pris.
För att få till lite asiatisk känsla på laxen är den först rimmad i citron, marinerad och till sist grillad. För att hålla sommarkänslan uppe blev det en ljummen potatissallad med senapsvinägrett och en grönsallad till.

Till 4 portioner behövs: 600 g lax med skinn
Till rimning: saften från 0,25 citron / 1 msk flingsalt
Marinad: saften från 0,5 lime / 1-2 cm finriven ingefära / några droppar tabascosås / 2 tsk tamarindpasta / 1 nivsudd stark sweet chili / 2 msk honung / 0,5 tsk mirin / 0,5 tsk fish sauce
Potatissallad: 6-7 st potatisar (fast sort) / 1-2 skivade rödlökar / 3-4 msk stor inlagd kapris / 0,5 kruka basilika
Senapsvinägrett: 2 dl rapsolja / 1 dl vit balsamvinäger / 2 msk Dijonsenap / 1-2 tsk honung / 1 dl hackad gräslök / svartpeppar från kvarn

Lägg laxen i en form, pressa över citronsaft och strö över flingsalt. Låt stå och dra 30 minuter. Förbered grillen och blanda alla ingredienser till marinaden under tiden.
Häll marinaden över laxen och låt den dra ytterligare ca 30 minuter. Här kan det vara läge att tända grillen.

Skala potatisen och lägg i kokande vatten. Låt den koka till den är nästa klar, häll av vattnet och lägg potatisen att svalna.

Lägg laxen på grillen och låt den grilla ca 20 minuter till den känns fast utan att vara torr.

Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor, varva potatis och rödlök i en låg form.
Blanda alla ingredienserna till vinägretten och häll över potatisen. Toppa med kapris och hackad basilika.

Servera gärna med en grönsallad till. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar