onsdag 25 december 2013

Frikadeller i tomatsås


Nu bryter vi julmaten!! Inspirerade av Lady och Lufsen blir det härligt kryddiga frikadeller i en fyllig tomatsås serverad med pasta. Massor av parmesan och vitlök, ett helt underbart sätt att bryta sill, skinka och janssons.

För 8 portioner behövs:
Till servering: 750 g tagliatelle / 1 kruka basilika / finriven färsk basilika
Tomatsås: 3 stora gula lökar / 2 king solo vitlökar / 0,5 dl olivolja / 4 burkar krossad tomat / 1 dl tomatpuré / 2 dl vatten / 2 dl vitt vin / 2 köttbuljongtärningar / 2 kalvbuljongtärningar / 2 msk torkad timjan / 4 lagerblad / 4 krm tabasco
Skala och hacka lök och vitlök. Hälla oljan i en stor gryta, svetta löken i oljan utan att den tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka ca 30 minuter. Fiska upp lagerbladen och mixa såsen slät.

Frikadeller: 1 kg fläskfärs / 2 dl färskriven parmesan / 2 dl naturellt kolsyrat vatten / 2 ägg / 1 msk örtsalt / 2 rivna vitlöksklyftor / svartpeppar från kvarn / 0,5 tsk riven muskotnöt
Blanda ingredienserna noggrant i en bunke. Forma frikadellerna med en tesked och släpp ner dem försiktigt i den sjudande såsen. Låt den sista frikadellen sjuda ca 10 minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka basilika och rör ner i såsen. Servera pasta med frikadeller, tomatsås och finriven parmesan.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar