lördag 28 december 2013

Toscakaka med italiensk smörkräm


Jag brukar passa på att ta tillvara på de nötter som blir kvar i nötskålen efter jul, det brukar räcka till några olika matbröd och kakor. I dag fick det bli en förstärkt toscakaka, jag delade kakan i två bottnar och fyllde med italiensk smörkräm. Smörkrämen var också en julrest, jag fick lite över när jag gjorde macrons till julafton (recept finns HÄR).

Det här behövs till en kaka: 100 g smör / 3 ägg / 2 dl strösocker / 2,5 dl vetemjöl
Toscasmet: 150 g blandade nötter och mandel / 100 g smör / 1 dl strösocker / 1,5 msk vetemjöl / 1,5 msk mjölk (4%) / 1 msk glukos
Fyllning: 0,5 sats italiensk smörkräm (recept finns HÄR)

Sätt ugnen på 175 grader, smörj kanten på en form med löstagbar kant diam ca 24 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Skålla och skala mandeln, rosta nötter och mandel ca 10 minuter.
Smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner smör och till sist vetemjölet. Häll smeten i den smorda formen och grädda på nedersta falsen i 20 minuter.
Smält smöret till toscasmeten, rör ner socker, mjöl, mjölk och glukos. Låt smeten sjuda ihop men absolut inte koka.
Ta ut kakan, strö över nötter och mandel, häll till sist över toscasmeten. Ställ återigen in kakan i ugnen ca 20 minuter.
Låt kakan kallna i formen, ta försiktigt bort kanten och vänd upp kakan på ett fat. Dela kakan i två delar, lägg den understa på ett tårtfat. Bred på smörkrämen och lägg på den översta halvan med toscan uppåt.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar