onsdag 18 december 2013

Jordärtskocksoppa med krutonger


Det gäller att passa på att skörda jordärtskockorna innan jorden fryser till, de är ju som allra bäst nu. Jordärtskocksoppa är ingen dum idé, silkeslen och fylld med smak.

Det här behövs till 4 portioner soppa: 5 potatisar (King Edvard eller annan mjölig potatis) / 10 stora jordärtskockor / 1 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 100 g rotselleri / 2 dl torrt vitt vin / 7 dl vatten / 2,5 hönsbuljongtärning / rapsolja att fräsa grönsakerna i / 1 dl vispgrädde / svartpeppar från kvarn

Det här behövs till krutonger: 4 skivor vitt toastbröd / 50-75 g smör

Skala och hacka lök, vitlök, potatis, jordärtskockor och selleri. Häll ett tunt lager rapsolja i botten på en kastrull, värm upp oljan på medelhög värme och ha ner grönsakerna. Låt dem fräsa en stund utan att ta färg. Häll på vin, vatten och smula ner buljongtärningarna. Låt grönsakerna koka under lock till de är mjuka och börjar koka sönder.

Kantskär toastbrödet och skär det i cm-stora kuber. Smält smöret på medelhög värme i en gjutjärnspanna, lägg i brödtärningarna och rör konstant till de får en härligt gyllene färg. Låt dem eventuellt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan, tillsätt grädden och ge den ett snabbt uppkok.
Servera i varma soppskålar, toppa med några krutonger precis innan servering. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar