Rödvinssås är kanske inte den vanligaste såsen till fisk, men till en "köttigare" fisk passar det helt perfekt.
Till sås för fyra personer behövs: 50 g smör / 0,5 finhackad gul lök / 2 dl rödvin / 1 dl vatten / 1 - 1,5 fiskbuljong / 0,5 burk Smetana (1 dl) / 1 dl grädde / 1 tsk fish sauce / 1 tsk japansk soja / svart peppar från kvarn
Fräs löken i smör på medelhög värme så löken blir glansig.
Tillsätt vin, vatten och en del av fiskbuljongen låt koka ihop. Sila därefter
av löken. Rör därefter ned smetana och grädde i såsen. Krydda upp såsen med
några stänk fish sauce, japansk soja och dra ett par varv med pepparkvarnen.
Låt såsen koka ihop så att den får lite konsistens. Smaka av och tillför efter
smak mer buljong, kryddor, vin, grädde och smetana.
Till kokt torsk för fyra personer behövs: 600 g torskrygg / 0,5 citron / flingsalt / ett varv med pepparkvarnen
Börja med att marinera torsken, kläm citronsaften över fisken. Strö över flingsalt och dra
över ett varv med pepparkvarnen. Låt fisken marineras under 20-30 minuter.
Fond: 1 dl vitt vin / 1 dl vatten / 5 cm skivad purjo.
Sprid ut den skivade purjon i en traktörpanna, häl i vin och
vatten. Värm upp under lock på
låg värme. När det börjar sjuda i pannan lägg i fisken och låt sjuda sakta
under lock. När fisken börjar bli fast i köttet är den
snart färdig - låt den inte bli överkokt.
Till de friterade musslorna behövs: 1 burk kokta blåmusslor i vatten (225 g) / 1 dl vetemjöl / 1 ägg / 2 dl panko
Olja att fritera i
Häll bort vattnet från musslorna och låt den rinna av ordentligt. Rulla musslorna försiktigt i vetemjöl, täck sedan mjölytan ordentligt med uppvisat ägg och täck dem till sist med panko.
Värm oljan till ca 170-180 grader, passa hela tiden. Fritera sedan musslorna i några få minuter till de är gyllene. Låt dem rinna av på papper.
Servera den kokta torsken på varma tallrikar tillsammans med rödvinssås och musslor. Vi serverade även pommes duchesse och kokta sugar snaps till.
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar