torsdag 12 december 2013

Marängtårta med äggkräm


Varje dag är en dag för tårta, eller ...... Jaaa, man ska nog inte äta tårta varje dag, om man inte tillbringar väldigt mycket tid i gymmet. Men att fira Lucia med en tårta istället för lussebullar kan väl ändå vara ok?
Den här tårtan har alltid varit sonens favorit, men med jordgubbar och det finns för det mesta när han fyller år på självaste Nationaldagen.

Det här behövs till två bottnar: 4 äggvitor / 3 dl strösocker / 4 droppar ättika / 3 dl ris crisp
Till äggkrämen behövs: 4 äggulor / 1 dl strösocker (byt gärna ut lite av sockret mot vaniljsocker) / 1 msk vetemjöl / 1 dl vispgrädde / 125 g smör
Till dekoration behövs 2 dl vispgrädde / bär efter årstid

Sätt ugnen på 125 grader. Rita upp två cirklar (ca 25 cm i diameter) på ett bakplåtspapper. Blanda äggvita, socker och ättika i en vispbunke och vispa till hård maräng. Rör försiktigt ner ris crisp. Bred ut smeten i cirklarna och jämna till bottnarna.
Grädda på nedersta falsen i ca 1 tim och 15 minuter till bottnarna känns lätta. Låt dem kallna på bakplåtspappret på galler.

Rör äggulor och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan ner grädde och mjöl. Låt krämen sjuda på svag värme under konstant vispning till den tjocknar. Ta krämen från värmen och rör ner smöret i såsen och låt den sedan kallna.

Vispa grädden. Lägg första botten på ett tårtfat, bred på hälften av krämen och lite vispgrädde. Lägg på den andra tårtbotten ovanpå och bred på resterande kräm. Toppa med grädde och bär.
Tårtan blir godast om den får stå några timmar före servering. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar