måndag 9 mars 2015

Chokladbiskvier med vaniljsmörkräm


Alla i familjen har alltid varit svag för biskvier, alla utom dottern som verkligen avskyr allt som har en mandelmassagrund. Hon klara inte smaken av bittermandel och all mandelmassa verkar vara spetsat med bittermandel eller bittermandelessens (som ju är 100 gånger värre). 
Jag tänkte mig att göra biskvier som även dottern skulle uppskatta och det vill jag lova att hon gjorde, men hon föreslog en ljusare choklad till nästa gång och jag håller nog med.
Den italienska smörkrämen, samma som jag använder till macrons, är  mättad med vanilj. Inte direkt från stång utan från hemgjort vaniljsocker, recept finns HÄR.

Till 20 biskvier behövs: 1-2 äggvitor / 100 g mandelmjöl / 100 g florsocker / 100 g strösocker 
Till smörkrämen behövs: 50 g vatten / 125 g strösocker / 3 msk vaniljsocker / 2 äggvitor/ 200 g rumstempererat smör

200 g choklad att doppa i

Blanda de torra ingredienserna till biskvierna i en bunke, rör ner äggvita lite i taget till det är en spritsbar konsistens.
Sätt ugnen på 200 grader. Spritsa ut smeten till små rundlar (3 cm i diameter) på bakplåtspapper. 
Grädda biskvierna i ca 12 minuter, till de får en fin färg. Låt dem kallna på plåten. 

Om de är svåra att lossa från bakplåtspappret, brukar jag lägga hela kalaset i frysen ca 30 minuter. Sen går det som en dans att få bort dem.
Lägg biskvibottnarna med den gräddade ytan nedåt.

Koka upp vatten och socker till smörkrämen. Låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis. Smaksätt med vaniljsocker.

Bred smörkrämen på undersidan av biskvibottnarna så att det bildas en topp på mitten. Ställ den kallt ca en timme.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa sedan snabbt ner toppen av biskvierna i chokladen. Låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvaras svalt, kan också frysas i tät burk.
Smaklig spis♥


söndag 8 mars 2015

Branteviksgravad strömming


Så var det det där med sill och strömming, oavsett vad man väljer att kalla den är det fantastisk mat.

För att "mjuka upp" benen och ge strömmingen en bättre konsistens läggs den först in i ättika över natten och sedan gravas i mängder av kryddor i några dagar.

0,5 kg strömmingsfiléer
Ättikslag: 1 dl ättikssprit / 5 dl vatten / 1 msk salt
Gravning: 5 dl strösocker / 1 msk krossade vitpepparkorn / 1 msk krossade svartpepparkorn / 2 gula lökar / 2 röda lökar / 1,5 msk citronpeppar / 2 lagerblad / 1 knippe dill

Blanda ingredienserna till ättikslagen och rör till saltet löst sig.
Dra av skinnet från strömmingsfiléerna. Lägg de skinnade filéerna i ättikslagen och ställ i kylskåp över natten.
Finhacka lökarna och dillen, blanda alla ingredienserna till gravningen.
Häll strömmingen i ett durkslag och låt den rinna av.
Varva strömming och kryddor i en burk, börja och avsluta med ett lager kryddor. Låt stå i kylskåp 2-3 dagar innan den är färdig att avnjutas.

Vi äter gärna den Branteviksgravade strömmingen tillsammans med "krämkokta" ägg, dvs ägg som inte är helt löskokta men heller inte hårdkokta.
Smaklig spis ♥ ♥

torsdag 5 mars 2015

Het linssoppa


Linser förekommer inte allt för ofta i vårt kök, men ibland får jag ett ryck ;-) En vegetarisk soppa med hetta och massor av smak, perfekt de lite kylslagna dagarna nu i början av mars.

Det här behövs till 4 portioner: 1 morot / 100 g rotselleri / 3 cm färsk ingefära / 0,5 gul lök / 1 spansk peppar / 1 vitlöksklyfta / 1 burk kokosmjölk / 1 dl vatten / 1,5 grönsaksbuljongtärning / 2 msk vitt vin (kan uteslutas och ersättas med några droppar citronsaft) / 1,5 dl gröna ärtor / 1-2 dl kokta röda linser / raps olja att fräsa i (jag tog lakritsolja)

Börja med att koka linserna efter recept på förpackningen.
Skär morot, selleri och ingefära i små tärningar. Finhacka lök, vitlök och pepparfrukt. Värm olja i en kastrull och låt dem fräsa på medelhög värme utan att de tar färg.
Häll i kokosmjölk, vatten, vin och lägg i buljongtärning. Låt koka upp och fortsätta koka ca 10 minuter till grönsakerna är mjuka. Tillsätt ärtor och linser och låt dem bli varma.
Smaklig måltid ♥ ♥

onsdag 4 mars 2015

Högrevsgryta med smak från skogen


Jag kan inte få nog av grytor, det är gott, går att förbereda och går att variera i all oändlighet. I helgen blev det en bit högrev som fick bli bas tillsammans lite svart trumpetsvamp. Serverad med lite potatis och en rejäl sallad blir det härlig måltid.

Till 4 portioner behövs: 0,5 kg grytbitar av högrev / 1 morot / 150 g rotselleri / 1,5 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 1 spansk peppar / färsk timjan / 1 dl torkad trumpetsvamp / 3 dl rödvin / 3 dl vatten / 2-3 msk kalvfond / 1-2 kalvbuljongtärningar / 2-3 msk rosépeppar / 1-2 msk örtsalt / grovmald svartpeppar från kvarn / 2 dl vispgrädde / 2 msk creme fraiche / 1-2 msk worcheistersås / Olja och smör att fräsa i / kokande vatten att blötlägga svampen i

Blöt lägg svampen.
Finhacka grönsakerna, fräs dem i en gryta med smör och olja.
Bryn köttet i en stekpanna i omgångar, lägg över dem i grytan. Tillsätt timjan, rosépeppar, salt och några varv svartpeppar. Tillsätt rödvin, vatten, buljongtärningar och kalvfond, låt koka upp och sedan fortsätta koka på medelhög värme ca 1-1,5 timme.
När köttet börjar bli färdigt kramar du ur svampen och finhackar den. Bryn svampen i smör och olivolja, lägg över i grytan.
Rör ner grädde och creme fraiche smaka av med ytterligare kryddor om det behövs.
Smaklig spis ♥

tisdag 3 mars 2015

Vaniljmacrons


Dotterns sambo kom med en hel burk vaniljstänger till min födelsedag. Eftersom han dessutom är väldigt svag för just macrons, fick det bli en omgång vaniljmacrons. Riktigt söta och den italienska smörkrämen mättad med vanilj. Inte direkt från stång utan från hemgjort vaniljsocker, recept finns HÄR.

Till macronerna behövs: 100 g äggvita / 30 g strösocker / 200 g florsocker / 100 g mandelmjöl
Till smörkrämen behövs: 50 g vatten / 125 g strösocker / 3 msk vaniljsocker / 2 äggvitor/ 200 g rumstempererat smör

Vispa äggvitorna till macronerna till hårt skum, tillsätt strösocker under fortsatt vispning. Blanda florsocker och mandelmjöl, sikta ner och rör sedan ner det försiktigt i den vispade äggvitan.
Spritsa ut smeten till små rundlar (2 cm i diameter) på bakplåtspapper. Låt macronerna torka en timme. Sätt ugnen på 160 grader.
Grädda macronerna i ca 12 minuter, till de känns lätta. Låt dem kallna på plåten.

Koka upp vatten och socker till smörkrämen. Låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis. Smaksätt med vaniljsocker.

Bred smörkrämen på en macron och sätt nästa ovanpå, som en jojo. Förvar macronerna svalt , men inte kylskåpskallt. Kan också frysas i tät burk.
Smaklig spis♥

måndag 2 mars 2015

En fantastisk födelsedagsmiddag


En middag med nära och kära, god mat på finaste råvarorna och till det välmatchad dryck. Finns inget bättre!

Till förrätt blev det en riktig favorit i repris, Toast Skagen på makens sätt. Recept finns HÄR.


Även varmrätten var hämtad från havet. Dill och citronfylld röding som pocherades på en bädd av purjolök.


Serverad med hemslagen hollandaisesås, pommes duchesse och sockerärtor.


Middagen avlutades med en dessert-trio. Chokladmousse, vaniljmacron och toscaäppelpaj med vaniljkräm. Recept på mousse finns HÄR. Recept på toscaäppelpaj finns HÄR.

Tack för en fantastisk födelsedagsmiddag ♥ ♥

söndag 1 mars 2015

Äppelpaj med toscatäcke


De sista äpplena i källaren skivades upp, åkte ner i ett pajskal, kryddades med kanel och toppades med tosca på de sista julnötterna. Återbruk när det är som godast ♥


Det här behövs:
Pajdeg: 100 g rumstempererat smör / 0,5 dl florsocker / 1,5 dl mandelmjöl / 1,5 dl vetemjöl
Fyllning: 4 äpplen / 1 tsk kanel / 1 msk kokossocker
Tosca: 100 g smör / 100 g strösocker / 1 dl vispgrädde / 100 g glukos / 100 g blandade nötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Ställ formen i kylskåp att stelna. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Varva äppelklyftor med kanel och socker i pajskalet.
Ställ pajen ugnen och grädda ca 20-25 minuter till äpplena är mjuka.
Gör toscan under tiden, häll alla ingredienser utom nötterna i en kastrull. Låt toscan koka till den når 115 grader, rör då och då så att det inte bränns i botten. Lägg i nötterna.
Ta ut pajen och höj ugnstemperaturen till 225 grader.
Skeda toscan över pajen. Grädda den ytterligare ca 5 minuter till toscan får fin färg.

Servera pajen avsvalnad med vaniljkräm eller vispad grädde.
Smaklig spis ♥