söndag 8 mars 2015

Branteviksgravad strömming


Så var det det där med sill och strömming, oavsett vad man väljer att kalla den är det fantastisk mat.

För att "mjuka upp" benen och ge strömmingen en bättre konsistens läggs den först in i ättika över natten och sedan gravas i mängder av kryddor i några dagar.

0,5 kg strömmingsfiléer
Ättikslag: 1 dl ättikssprit / 5 dl vatten / 1 msk salt
Gravning: 5 dl strösocker / 1 msk krossade vitpepparkorn / 1 msk krossade svartpepparkorn / 2 gula lökar / 2 röda lökar / 1,5 msk citronpeppar / 2 lagerblad / 1 knippe dill

Blanda ingredienserna till ättikslagen och rör till saltet löst sig.
Dra av skinnet från strömmingsfiléerna. Lägg de skinnade filéerna i ättikslagen och ställ i kylskåp över natten.
Finhacka lökarna och dillen, blanda alla ingredienserna till gravningen.
Häll strömmingen i ett durkslag och låt den rinna av.
Varva strömming och kryddor i en burk, börja och avsluta med ett lager kryddor. Låt stå i kylskåp 2-3 dagar innan den är färdig att avnjutas.

Vi äter gärna den Branteviksgravade strömmingen tillsammans med "krämkokta" ägg, dvs ägg som inte är helt löskokta men heller inte hårdkokta.
Smaklig spis ♥ ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar