lördag 16 januari 2016

Chococaramelpie - Chokladtryffelpaj


Från idé till mage kan mina recept ta allt mellan 10 minuter och ett par tre dagar :-) Den här chokladtryffelpajen började med att jag var sugen på choklad, hade en öppen burk dulche de leche och en bild i huvudet.


Skissade först på utseendet och sen på olika ideér för tryffel och pajskal. 
Eftersom jag hade 60% belgiska choklad i pelletsform använde jag den, resultatet blev en riktigt kraftig chokladtryffelpaj med lite brytning av den söta dulche de lechen.

Det här behövs för en pajform ca 20-23 cm i diameter:
Pajskal: 125 g smör / 3 dl vetemjöl / 2 msk kakao / 2 msk kokossocker / 2 msk kallt vatten / 1 krm flingsalt

Tryffel: 250 g mörk choklad / 2,5 dl vispgrädde / 50 g smör

Till montering behövs dessutom 0,5 burk dulche de leche (ca 1 dl)

Sätt ugnen på 225 grader och börja med pajskalet.
Lägg alla torra ingredienser i en matberedare skär det kalla smöret i mindre bitar och kör igång. Så snart smöret är finfördelat hälls vattnet ner och kör snabbt ihop till en smidig deg. Går precis lika bra att smula i smöret med händerna om man inte har matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten. Se till att degen täcker upp på kanterna. Ställ pajformen kallt ca 30 minuter.
Klä kanterna med aluminiumfolie, nagga pajskalet i botten. Grädda 10 minuter, ta ut formen och lossa folien. Fortsätt grädda i ytterligare 8 minuter. Låt pajskalet kallna.

Under tiden gör du tryffeln genom att hacka choklad och lägga i en bunke, har du pellets häller du dem bara i bunken. Koka upp grädde och häll den sedan över chokladen, rör till det är en jämn smet. Rör ner smöret och låt tryffeln svalna.

Bred ett lager dulche de leche över pajbotten och häll sedan tryffeln över. Jämna ut tryffeln och ställ pajen i kylskåp att stelna ca 30-60 minuter.
Ta loss pajen ur formen, låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering. Servera den gärna med vispad grädde och färska bär.
Smaklig spis

2 kommentarer:

  1. Åhh den ser väldigt fin ut och tänk vad du kan. Kraaam pia

    SvaraRadera
  2. Men wow så underbart god den ser ut. Kramisar Tina

    SvaraRadera