söndag 17 februari 2013

Valnöt- och pecannöt paj


Med inspiration från systrarna Eisenman så är det här det absolut bästa sättet att ta tillvara på julens rest-nötter.

Pajskal: 75 gr laktosfritt smör / 1 äggula / 1,5 dl vetemjöl / 2,5 msk socker / 1 msk kallt vatten.

Fyllning: 2 dl socker / 2 msk mörk sirap / 100 gr laktosfritt smör / 3 msk mörk rom / 1 tsk vaniljsocker / 5 dl val- och pecannötter

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en smidig pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar krage, nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajsalet i 10 minuter.

Blanda allt till fyllningen, utom nötterna, i en kastrull. Låt smeten sjuda några minuter, tag bort kastrullen från värmen och blanda ner nötterna.

Häll nötsmeten i pajskalet och grädda pajen ytterligare 15 minuter.


Låt pajen svalna och tag bort kanten innan servering. Servera pajen med lättvispad laktosfri grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar