söndag 3 februari 2013

Grekiskt lantbröd


7 dl vassle (eller 5 dl vatten + 2 dl mjölk) / 1 dl surdeg / 25 gr jäst / 1 msk flingsalt / 1 msk honung / 0,5 dl olivolja / 10,5 dl lantvetemjöl / 7,5 dl vetemjöl special


Rör ut jästen i den kalla vasslen, blanda ner surdeg, olja, salt och honung. Häll i allt lantvetemjöl och sedan vetemjöl special lite i taget.


Arbeta degen ca 15 minuter till den är smidig och släpper bunken. Ställ svalt att jäsa i ca 8 timmar eller över natten.


Häll ut degen försiktigt på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma degen till två runda bullar och låt dem vila fem minuter. Forma dem till två avlånga bröd och lägg i mjölade jäskorgar, eller annan form.

Sätt ugnen på 275 grader och lägg in baksten (eller två bakplåtar) på nedersta falsen. Ställ en långpanna i botten av ugnen.


Låt bröden jäsa 1-2 timmar till dubbel storlek.


Stjälp försiktigt upp bröden på stenen (plåtarna). Snitta bröden och häll 2 dl vatten i långpannan. Sänk värmen till 175 grader efter fem minuter och grädda bröden ytterligare i ca 40 minuter. Vädra ugnsluckan några gånger under gräddningen.


När innertemperaturen är 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar