måndag 4 februari 2013

Fiskgryta


Receptet är för två-tre personer.
Fond: hummerskal / rapsolja att fräsa i / 1 vitlöksklyfta / 10 cm av det gröna från en purjolök / 1 morot / 100 gr rotselleri / 1 msk tomatpuré /  färsk timjan / 1 lagerblad / flingsalt / 3 dl torrt vitt vin / 2 dl vatten / 10 vitpepparkorn
Soppa: fond / 2 dl vitt torrt vin / 2 dl smetana / 0,5 l vispgrädde / fisksås / fiskbuljongtärning / limesaft / flingsalt / 10 små coctailtomater / 100 gr sockerärtor / 10 cm av det vita från en purjolök
Fisk: 300 gr regnbågsfilé / 300 gr hällefile / 0,5 kg räkor / 6 pilgrimsmusslor / smör att steka pilgrimsmusslorna i
Fiskmarinad: 0,5 citron / flingsalt
Fiskpochering: 10 cm av det gröna från en purjolök / 1 dl torrt vitt vin / 1 dl vatten


Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna till fonden grovt, hetta upp en plåt i ugnen. Häll i olja, lägg i grönsakerna, tomatpuré och hummerskalen. Sätt in i ugnen och rosta, i ca 10 - 15 minuter, rör emellanåt.


Häll ner de rostade grönsakerna och skalen i en gryta, tillsätt övriga ingredienser till fonden, smaka av med saltet. Låt fonden koka 15 -20 minuter.
Sila av fonden i en annan gryta, tillsätt vin, smetana, grädde och smaka av med fisksås, fiskbuljongtärning, limesaft, och flingsalt. Låt koka 20-30 minuter.


Skär under tiden fisken i mindre bitar och skala räkorna. Pressa lite citronsaft över fisk och pilgrimsmusslor och strö över lite flingsalt.
Grovskär det gröna från purjolöken och lägg i botten av en traktörpanna häll på vinet och vatten. Koka upp.

Skär det vita av purjolöken i 1 cm breda skivor. Ha ner coctailtomater, sockerärtor och purjolöken i soppan.

Sätt på en stekpanna och smält en klick smör, stek hastigt pilgrimsmusslor.
Lägg ner fisken i  traktörpannan och pochera 2 - 4 minuter.


Lyft upp fisken med en hålslev och lägg upp i varma tallrikar, häll på soppa och garnera med räkor och pilgrimsmusslor.

Servera soppan genast med varm baguette. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar