torsdag 11 september 2014

Förstärkt äppelpaj


Underbara skördetid :-) Tänk allt gott som kan komma ur ett äpple eller två. Efter ett totalt misslyckat brödbak i går, blev jag sugen på något sött till tröst, som man inte kan misslyckas med ;-)
Äppelpaj och vaniljkräm gott för både själen och magen.
Recept på snabb vaniljkräm (från grunden) finns HÄR eller kanske vaniljsås passar bättre, då finns recept HÄR.

Till en paj behövs: 8 äpplen / 25 g smör / 1 msk kanel / 1 dl råsocker / 150 g mandelmassa
Pajdeg: 150 g kallt smör / 4 dl vetemjöl / 0,5 dl florsocker / 1 ägg / 1 msk vatten

Blanda snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform, täck ända upp på kanterna. Ställ pajformen i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret i en stekpanna, lägg i äpplen, kanel och råsocker. Rör om försiktigt och stek äpplena mjuka. Ta dem från värmen.
Riv mandelmassan grovt, lägg hälften i botten på pajen och ös över de stekta äpplena. Toppa till sist med resterande mandelmassa. Fös ner och vik över kanterna.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt den svalna något före servering. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar