tisdag 30 september 2014

Rågbullar


För tillfället har jag lagt surdegsbakandet på hyllan, kände att felprocenten var för hög och tog lite på tålamodet. Nu kör vi på enkelhet ett tag :-)
Nygräddad rågbulle, bredd med smör och ett par skivor ost och man hamnar i brödhimlen ;-)

Låt mjölken bli rumstempererad i degbunken innan du sätter degen så blir brödet smakrikt, men ändå inte allt för långjäst.

Det här behövs till 16 brödbullar: 5 dl rumstempererad mjölk (3%) / 50 g jäst / 1 msk flingsalt / 0,5 dl brödsirap / 1 tsk av vardera kummin, fänkål och anis / 50 g rumsvarmt smör / ca 12 dl rågsikt

Häll mjölken i en degbunke och låt den bli rumstempererad, smula ner jäst, häll i salt, sirap och rör sedan till jästen löser upp sig. Stöt brödkryddorna i mortel och ha ner dem tillsammans med smöret i små bitar i mjölkblandningen. Ha ner mjölet under omrörning till det blir en smidig deg. Kåda degen ca 10 minuter i maskin eller den dubbla tiden för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i sexton lika stora delar och forma varje del till en rund bulle. Lägg bröden att jäsa på plåt försedd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 40-50 minuter under bakduk.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 14 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


1 kommentar: