måndag 8 september 2014

Apelsinsaft


Så här i bacilltider behöver vi fylla på med C-vitaminer, då är det perfekt med den här lättgjorda och läskande apelsinsaften. Eftersom även skalen används är det bäst med ekologiska apelsiner, men även vanliga apelsiner kan användas men då gäller det att skrubba skalen ordentligt rena.
Skalen som blir över när saften silats av, torkar jag och använder som smaksättning i tex kakor.

Till 2,5 liter saft behövs: 2 kg apelsiner / 1,5 kg strösocker / 2 msk citronsyra / 1 l vatten

Borsta apelsinerna noggrant i varmt vatten med mjuk borste och diskmedel. Skala av det gula skalet med en potatisskalare, se till att inte få med det vita.
Blanda apelsinskal med socker och citronsyra i en bunke som tål kokande vatten. Koka upp vattnet och häll det över skalen, rör om till sockret löst sig. Låt saften kallna och sila sedan av den.
Pressa juicen ur apelsinerna och blanda med saften rör om ordentligt, häll på väl rengjorda flaskor. Förvara saften mörkt och kallt.

Skalen kan kan torkas och återanvändas som smaksättning, i tex kakor. En elektrisk tork är givetvis effektivast, det tar ca 8 timmar på 40 graders inställning. Finns ingen elektrisk tork till hands, går det att breda ut skalen på ett bakplåtspapper och sedan vända på dem lite då och då till de torkat.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar