måndag 12 maj 2014

Solbullar till frukost


Hembakat är alltid hembakat och nybakat är allra bäst, om det dessutom serveras ugnsvarma solbullar till frukost kan det bara bli en bra dag :-)

Enklare än så här kan det knappast bli: fem minuter att göra degen, fem minuter att rulla bullarna och lägga på plåt. Jäsa i kylskåpet över natten, 20 minuter för ugnen att bli varm på morgonen och 20 minuter att grädda. Resultatet är varma, nybakade solbullar till frukost.


Det här behövs till 20 frukostbullar: 25 g jäst / 4 dl kallt vatten / 1 msk flingsalt / 0,5 dl maskrossirap (eller flytande honung) / 3 dl grahamsmjöl / 7-8 dl vetemjöl / 100 g rumsvarmt smör

Rör ut jästen i det kalla vattnet, blanda ner salt och maskrossirap. Rör ner grahamsmjöl och hälften av vetemjölet, arbeta degen ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret lite i taget.
Arbeta ner restearande delen av vetemjölet till degen blir blank och hanterbar. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord, dela i 20 lika stora bitar och rulla till runda bullar. Ställ bullarna på bakplåtspapper på en bricka som ryms i kylskåpet.
Låt bullarna jäsa i kylskåpet över natten.
Ta ut bullarna ur kylen, pensla bullarna med vatten och klipp ett jack i dem. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i 20 minuter i mitten av ugnen. Servera dem ljumna.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar