torsdag 8 maj 2014

Dragon- och vitlöksinlagd strömmingsfilé


Under min uppväxt i Stockholm var strömming ganska vanligt förekommande på matbordet, men jag har aldrig kunnat förlika mig med de små, små benen som killar i halsen.
För några år sedan testade vi igen, tänkte det kanske var såna där idéer man hade som barn. Men icke!

Sen hände något när barnen flyttade ner till Karlskrona och vi betraktade folknöjet strömmingsfiske inne i stan. Alla åldrar och olika nationaliteter står längs kajerna och drar strömming.
Vi konstaterade att det faktiskt ser ganska trevligt ut, men det tar emot att fiska något som man sen inte äter upp. Men i helgen blev det ändring, lite drygt 2 kg strömming skulle förvandlas till "ätbar" strömming utan killande ben.

Vi fördelade arbetet väldigt rättvist, maken fiskade och googlade sedan fram hur man rensar och filear strömming. Han rensade alltihop och fileade hälften.
Jag tog vid några timmar senare ;-)



Till ca 0,5 liter inläggning behövs:  ca 1 kg strömming
Lag: 3 dl vatten / 1 dl ättika / 1,5 msk salt 10 krossade vitpepparkorn
Sås: 1,5 dl majonäs / 1,5 dl gräddfil / 1 msk taffelsenap / 1 msk frans senap (dijon) / 2 rivna vitlöksklyftor / 2,5 tsk dragon

Filea strömmingen. Blanda ingredienserna till lagen och lägg i filéerna. Ställ dem kallt 1 dygn.
Häll av strömmingsfiléerna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Blanda ingredienserna till såsen och rör till sist försiktigt ned de väl avrunna filéerna. Ställ inläggningen kallt 1 dygn.
Servera med färsk kokt potatis eller bara ett gott bröd.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar