fredag 9 maj 2014

Inlagda stekta strömmingsflundror


Ni vet, strömmingarna med de killande benen, är numera utan killande ;-) Det är verkligen sant att ättika "mjukar" upp benen och vi kan äntligen äta strömming igen, hela familjen.

Hälften av förra helgens fiskelycka rensades och benades ur till "flundror". Lite dill- och senapsfyllning, vända dem i rågmjöl och till sist stekta i rikligt med smör. När de kallnat varvades de ner i en burk tillsammans med lök och morot och dränktes sedan i ättikslag.


Till 8 flundror behövs:  16 strömmingar (helst lik stora) / 1 morot / 1 röd lök
Dill- och senapsfyllning: 2 msk taffelsenap / 2 msk dijon senap / 2 msk finhackad dill
Grovt rågmjöl och salt till panering. Smör till stekning
Lag: 1 dl ättikssprit / 2 dl strösocker / 3 dl vatten / 5 kryddpepparkorn / 5 vitpepparkorn / 5 lagerblad

Koka upp ingredienserna till till lagen och låt kallna. Skala morot och lök, skär dem i skivor. Blanda ingredienserna till dill- och senapsfyllningen. Blanda rågmjöl med salt och bred ut på en tallrik.

Rensa strömmingen, ta bort huvud, inälvor, ryggben och klipp bort stjärt- och ryggfena. Skölj av den och låt dem rinna av.
Lägg hälften av strömmingarna på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Bred på fyllningen och lägg resten av strömmingarna ovanpå med skinnsidan uppåt.
Vänd strömmingsflundrorna i rågmjöl. Hetta upp en stekpanna och smält rikligt med smör. stek flundrorna några minuter på varje sida.
Lägg dem att svalna på galler med hushållspapper på.
Varva strömming, lök och morötter i en burk och häll sedan över lagen. Låt stå två dygn i kylskåp, sedan är de klara att avnjuta utan killande ben.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar