fredag 28 mars 2014

Lantfrallor med graham och sesamfrö


Vad går upp mot att ge sig ut på slingrande grusvägar kantade av Småländska stenmurar, packa upp en matsäck i solen på en solvarm sten?
Dags att packa picknickkorgen för en utflykt i det underbar vår vädret.

För 10 stora frallor behövs: 6 dl mjölk (3%) / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 50 g jäst / 1,5 msk honung / 2 tsk flingsalt / 6 dl lantvetemjöl / 4 dl grahamsmjöl / 5 dl vetemjöl
1 ägg till pensling / 1 dl sesamfrö

Smula jästen i en degbunke, häll över den kalla mjölken, honung och salt och rör till jästen löst sig. Arbeta ner lantvetemjöl och grahamsmjöl, arbeta till sist in vetemjölet lite i taget till du får en smidig deg. Arbeta gärna degen länge, ca 10-15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen jäsa i bunke ca 1,5-2 timmar under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 10 delar och forma ovala brödbullar. Lägg brödbullarna på bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över rikligt med sesamfrö.
Låt bröden jäsa 30-50 minuter.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar