söndag 2 mars 2014

Schwarzwaldtårta på mitt sätt


Jag är barnsligt förtjust i schwarzwaldtårta, den svenska tolkningen av den tyska tårta - utan kirschwasser och utan körsbär. Min variant består av några få ingredienser, nötter, äggvita, socker och grädde.

Det här behövs till en tårta med 25 cm i diameter (räcker till 8 personer): 4 dl hasselnötkärnor ca 250-300 g) / 3 dl florsocker / 4 äggvitor / 100 g mörk choklad / 4 dl vispgrädde / 1 msk vaniljsocker / kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna ca 5-10 minuter, passa dem noga så att de inte bränns. Gnugga av skalet och mal nötterna i mandelkvarn. Blanda nötter och florsocker.
Vispa äggvitorna till hårt skum, rör sedan ner nöt- och sockerblandningen.
Rita upp tre rundlar på bakplåtspapper ca 23 cm i diameter. Bred ut marängsmeten i cirklarna. Grädda bottnarna i ca 10-15 minuter, de ska kännas torra och vara genomgräddade. Låt dem kallna på bakplåtspappret på galler.

Smält chokladen och bred ut den tunt på ett bakplåtspapper, spritsa gärna några galler till dekoration. Låt chokladen stelna.

Ta bort bottnarna från pappret. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Fördela grädde mellan bottnarna. Här brukar jag plasta tårtan och ställa den kallt för att dekorera dagen efter.
Dekorera tårtan med grädde ovanpå toppen och runt kanterna. Bryt chokladen i lagom stora plattor och dekorera tårtan både längs kanterna och ovanpå. Sikta eventuellt över kakao och servera.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar