onsdag 12 mars 2014

Rödlöksmarmelad


Till den gångna helgens kalas bidrog en av svägerskorna med bland annat en jättegod rödlöksmarmelad som vi serverade som tillbehör till förrätten.
Eftersom jag är, som jag är och utan recept, var jag ju tvungen att försöka återskapa något liknande. Jag skulle nog vilja påstå att marmeladen är god som tillbehör till mörkt kött med kraftig smak (vilt, anka) men även till köttpaté.

Till ca 3 dl behövs: 4 rödlökar / 2 msk rapsolja / 1,5 msk röd balsamvinäger / 2,5 msk vitvinsvinäger / 2,5 msk körsbärsvin / 1 dl honung / 1-2 krm flingsalt / 2-3 kvistar timjan / 1 lagerblad / finrivet skal från 0,5 apelsin / något varv svartpeppar från kvarn

Finstrimla rödlöken och lägg i kastrull tillsammans med oljan. Låt löken brynas, utan att ta färg, till den blir glansig.
Häll på vinäger, vin, honung, salt och lägg i lagerblad och timjan. Låt marmeladen koka upp under omrörning och sedan fortsätta koka på svag värme till löken är mjuk och nästan all vätska kokat in, ca 30-45 minuter.
Tillsätt apelsinskal och svartpeppar och smaka eventuellt av med vinäger (syra) eller honung (sötma).
Häll upp marmeladen på varm, väl rengjord burk och förslut. Förvaras i kylskåp.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar