söndag 16 mars 2014

Grahamsbullar fullproppade med råriven morot och frön


Med inspiration från mina brödkakor sötade med morot, plockade jag fram de här mättande frukostbullarna. Basen är grahams- och vetemjöl, sedan är de utöver råriven morot även smaksatta med solros- och pumpakärnor.

Det här behövs till 12 st stora frukostbullar: 75 g jäst / 5 dl kall mjölk / 1 råriven morot / 1 dl solroskärnor / 0,5 dl pumpakärnor / 1 msk flingsalt /75 g rumstempererat smör / 5 dl grahamsmjöl / 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, häll den kalla mjölken över och rör till jästen löser sig. Häll i saltet, den rivna moroten, solros- och pumpakärnor, till sist grahamsmjölet. Rör till en slät deg, häll i hälften av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i bitar och arbeta in det i degen. Tillsätt sedan resterande vetemjölet lite i taget till det blir en smidig deg. Arbeta degen ytterligare ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa i rumstemperatur täckt med bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela i 12 delar och forma varje del till en ovan bulle. Lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt.
Låt bröden jäsa övertäckta i rumstemperatur ca 30-45 minuter.
Sätt i bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen 15-18 minuter till de får fin färg. Ta ut plåten och för över bröden på galler, låt dem svalna under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar