fredag 8 december 2017

En deg tre olika bröd


Eftersom jag gjorde ostkaka i helgen, blev det en del vassle över. Vassle är perfekt degvätska till både bröd och bullar. Den här gången passade jag på att göra en extra stor deg för att kunna göra tre olika sorters bröd av samma deg. Jaa, egentligen är det ju inte olika sorter, utan olika smaksättningar.

Det här behövs till tre stora bröd: 1 l vassle  / 75 gr jäst / 2 msk grovt havssalt / 2 msk honung / 4 dl fullkornsdinkel / 8 dl bagerivetemjöl / 10-12 dl manitoba cream

Smaksättning:
Bröd 1: naturellt
Bröd 2: 0,5 dl finhackad jalapeno + 1,5 dl riven ost + 0,5 dl riven ost
Bröd 3: 1 msk vitlökspulver + 1 msk lökpulver + 1 msk gröna örtkryddor / 0,5 tsk svartpeppar från kvarn + o,5 dl riven ost

Rör ut jästen i den kalla vasslen, blanda i salt och honung. Häll i fullkornsdinkel och bagerivetemjöl och sedan manitoba cream lite i taget.
Arbeta degen ca 15 minuter till den är smidig och släpper bunken. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Häll ut degen på bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma bröd 1 till ett avlångt bröd, lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Skåra rutmönster i brödet.
Platta ut degen till bröd 2 och lägg på fyllningen, spara 0,5 dl ost till dekoration. Arbeta in fyllningen väl i degen. Forma till ett avlångt bröd och lägg på plåten. Lägg på osten som dekoration, tryck gärna till den lite.
Platta ut degen till bröd 3 och lägg på fyllningen, spara 0,5 dl ost till dekoration. Arbeta in fyllningen väl i degen. Forma till ett avlångt bröd och lägg på plåten. Lägg på osten som dekoration, tryck gärna till den lite.
Låt bröden jäsa övertäckta till dubbel storlek 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Sänk värmen till 200 grader efter fem minuter och grädda bröden ytterligare i ca 30-40 minuter.
När innertemperaturen är 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar