söndag 7 november 2021

Jordärtskockschips med ost- och rosmarindipp


Alla helgons dag avsmakar vi traditionsenligt årets version av Blossa.
Blossa 21 var en mycket trevlig bekantskap, härlig glöggsmak med en fin syra från apelsin.

Som vanligt hade vi pepparkakor med grönmögelost som vi bara blandar med creme fraiche till en bra smak och konsistens.
Men vi gjorde även jordärtskockschips med en ostdipp, smaksatt med rosmarin och apelsinskal. Det blev en riktigt bra match mot glöggen.


Jag skrubbade jordärtskockorna sedan skivade jag dem 2 mm tunna med mandolin. Lät dem ligga i vatten ca 20 minuter.
Därefter värmde jag upp frityrolja till 180-190 grader.
Hällde chipsen i ett durkslag och sedan upp på en handduk för att torka dem.
Friterade dem endast några minuter under översyn, de blir snabbt för mörka och då blir smaken bitter.
Häll den nyfriterade chipsen på en tidning eller hushållspapper för att låta oljan rinna av. Vill man kan man salta dem med örtsalt.

Till ostdippen behövs:
1 paket naturell Philadelphiaost / 2 dl creme fraiche / 1 kvist rosmarin / 1 liten apelsin / örtsalt / svartpeppar.

Finhacka rosmarinbladen. Riv apelsinskalet väldigt fint, bara det orangea. Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Låt dippen stå någon halvtimme innan den ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar