tisdag 26 mars 2013

Ankbröst med hallonsås


Har du en dag över och känner att du vill tillbringa halva dagen med att förbereda kvällens festmiddag. Då är det här ett recept för dig ;-)

Till 2 personer behöver du:
1 hel anka, ca 2,5 kg.
Fond: ankskrovet / 1 dl grovhackad rotselleri / 1 grovhackad gul lök / 10 cm grovhackad purjolök / 2 hackade vitlöksklyftor / 1 hackad morot / 5 cm hackad ingefära / 2 msk tomatpuré / 4 dl rödvin / 3 dl vatten / 2 lagerblad / 10 vitpepparkorn / 1 tsk flingsalt / smör och rapsolja att fräsa i
Sås: 1 dl ankfond / 5 cm finhackad purjolök / 1 finhackad vitlöksklyfta / 1 knivsudd chilihonung / 2 dl rödvin / 1/4 kalvbuljongtärning / 1 msk honung / 3 msk hallonsylt / smör och fett från ankan att fräsa i

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att skära loss bröstfileér och lår, lägg kallt. Dela ner skrovet i mindre bitar, lägg skrovet tillsammans med grönsakerna till fonden i en ugnsplåt med smält smör och lite rapsolja. Bryn i ugnen utan att det bränns. Lägg över skrov och grönsaker i en gryta, fräs det tillsammans med tomatpurén. Tillsätt rödvin, vatten, lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt koka ca 1 timme, sila av. Slå fonden i en ny kastrull och låt koka/reducera ca 30 minuter. Ställ kallt. När fonden kallnat försök att lyfta av så mycket som möjligt av fettet.

Dags att förbereda såsen,  fräs purjolök, vitlök och chilihonung i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vin och fond tillsammans med resten av ingredienserna och smaka av. Låt såsen koka ihop - ju längre den kokar ju "krämigare" blir konsistensen.

Sänk ugnstemperaturen till 225 grader. Salta och peppra bröstfileérna på bägge sidorna. Bryn dem på hög värme i smör i stekpanna till de får fin färg. Sätt fileérna i ugnen till innertemperaturen är ca 60 grader.
Ta ut fileérna och låt dem vila under folie.


Skiva upp fileérna och servera tillsammans med sås och tillbehör. Vi valde potatiskaka och sockerärtor. Smaklig spis ♥

Förresten - låren och resterande fond sparar du i frysen till en annan middag ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar