måndag 18 mars 2013

Karlsbaderbullar med kardemummafyllning


Receptet räcker till 20 riktigt stora bullar eller 30-40 mindre.

Karlsbaderdeg: 50 gr jäst / 2,5 dl kall mjölk / 650 gr vetemjöl / 100 gr strösocker / 3 tsk bakpulver / 1 msk krossad kardemumma / 2 ekologiska ägg / 1 tsk salt / 200 gr rumstempererat smör

Fyllning: 200 gr rumstempererat smör / 100 gr strösocker / 50 gr vaniljsocker / 1 msk krossad kardemumma

Uppvispat ägg till pensling / pärlsocker och mandelflarn till dekoration

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
Bearbeta degen i maskin ca 10 minuter, tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare ca 10 minuter.
Låt degen vila 10 minuter. Blanda under tiden fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut dem en i taget, ca 2-4 mm tjock, bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulltårta. Skär rullen i bitar och lägg dem med snittytan uppåt i bakformar eller på bakplåtspapper.
Jäs bullarna under duk ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med lite uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelflarn. Grädda bullarna 8-12 minuter till de är gyllenbruna.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar