söndag 11 maj 2014

Mandelpaj med rabarber och amarettogrädde


Första rabarberpajen är väl ändå den bästa? Massor med syrlighet, smaken av vår helt enkelt.

I vår trädgård har vi en gammaldags rabarbersort med massor av syra, den har sällan de här riktigt späda stjälkarna utan de är kraftiga direkt. De första vi skördar använder som de är, men senare på säsongen måste de skalas dessutom kräver den mer socker än de moderna sorterna.

Jag var sugen på massor av mandel smak, så jag använde mitt normala recept (finns HÄR) men bytte ut delar av vetemjölet mot mandelmjöl. Jag smaksatte även den lättvispade grädden med lite amaretto för att förstärka mandelsmaken ytterligare.


Pajdeg: 2,5 dl mandelmjöl / 0,5-1 dl vetemjöl / 0,5 dl florsocker / 150 g laktosfritt smör

Fyllning: 100 g marsipan (Odense) / 350 g rabarber / 50 g laktosfritt smör / 0,5 dl strösocker / 2 äggulor / 0,5 dl vaniljsocker 

3 dl laktosfri vispgrädde / 2 msk amaretto

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och bred ut i en pajform, ända upp på kanterna. Riv marsipanen grovt och lägg ovanpå botten, täck med finskuren rabarber.
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker, vaniljsocker och äggulor, låt sjuda till en kräm. Här krämen över rabarbern. Grädda pajen i ca 25 minuter till den får fin färg.

Servera avsvalnad med lättvispad grädde smaksatt med amaretto. Smaklig spis ♥


1 kommentar:

  1. Det låter som ett väldigt bra recept. Ska nog testa det. Och dina solbullar ser också fina ut!

    SvaraRadera