söndag 29 december 2013

Ärtsoppa på julskinkerester


Av någon outgrundlig anledning blir det alltid lite rester kvar av julmaten. Hos oss är det främst skinkan som blir kvar.
Men nu har vi tagit hand även om den, av spadet kokas det en fyllig ärtsoppa. Ner i soppan åker tärnad julskinka istället för fläsk.

Skinkspadet har mycket smak av kryddor och vitlök för jag kokar alltid skinkan inlindad i folie på 125 grader i ugnen. I folien lägger jag färsk timjan från 1 kruka, några kraftiga kvistar rosmarin, ca 10 krossade vitlöksklyftor och 2 dl torrt vitt vin. Jag har den inne i ugnen till innertemperaturen når 67 grader, sedan tar jag ut skinkan och låter den svalna i folien. Jag tar till vara på spadet och fryser det för senare användning.

Till 6 portioner soppa behövs: 0,5 kg gula ärtor / 0,5 l skinkspad / 1 l vatten / 1 kalvbuljongtärning / 1,5 gul lök / 1 msk torkad timjan / 1 msk oregano / vatten till blötläggning
Tärnad julskinka till servering

Häll ärtorna i en kastrull och slå över kallt vatten så att det täcker. Låt ärtorna stå i blöt ca 24 timmar. Häll sedan av vattnet och skölj dem en gång.
Skär löken i mindre bitar och ha ner alla ingredienser i en tryckkokare eller kastrull. Låt soppan koka upp och sedan fortsätta koka på låg värme ca 50 minuter i tryckkokare eller ca 1,5 - 2 timmar i kastrull. Smaka av soppan och krydda eventuell.
Tärna ner julskinka och låt den bli varm i soppan före servering. Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. Bra idé! Så här gjorde vi med julskinksresterna: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/12/julskinksrester-la-arbois.html

    SvaraRadera