tisdag 6 januari 2015

Kryddstarka revben crossover (taco versus asia)


Efter alltför många sittande middagar med flera rätter, är det ganska skönt att planera in mat som går att äta med bara händerna.
Tjockskurna revben är inget som tillhör vår normala kost. Efter några olika varianter av pulled pork, tyckte jag att det var på tiden att testa ett saftigt kött men som ändå håller ihop.

Revbenen ska marineras över natten i en asien-inspirerad marinad, det behöver sedan gotta till sig i gott och väl ett par timmar i ugnen. Gör man däremot köttet klart dagen innan, då är det snabbmat som heter duga :-)


Till 4-6 portioner behövs: ca 1,7 kg tjockskurna revben (gärna knäckta)
Marinad: 3 rivna vitlöksklyftor / 2 msk färsk riven ingefära / 2 dl japansk soya / 2 msk risvinäger / 3 msk råsocker / 3 msk sesamolja / 2 msk sambal oelek / 3 msk hoisinsås

Till servering: små tortillabröd / sallad / strimlad rödlök / guaccamole / vitlökssås / hoisinsås / rostade sesamfrön

Lägg revbenen i dubbla plastpåsar. Blanda marinaden och häll i påsen. Knyt till påsarna ordentligt och lägg i en form i kylskåpet över natten. Vänd gärna köttet 3-4 gånger under marineringen.

Sätt ugnen på 150 grader. Klipp upp påsen och häll marinaden i en kastrull. Lägg sedan köttet (utan påse) i en ugnsfast form med köttsidan nedåt, ös över några skedar av marinaden. Låt stå en timme i ugnen vänd sedan så att köttsidan kommer uppåt, ös köttet och låt det stå ytterligare en timme i ugnen. Ös köttet några gånger under tiden.
Koka ihop marinaden till en simmig konsistens.
Höj ugnstemperaturen till 225 grader, ös över den ihopkokta marinaden och griljera revbenen ca 10 minuter.
Skär upp revbenen i mindre bitar och servera dem i den varma marinaden.
Var och fyller sina tortillabröd med det som passar i smaken. Vi serverade sallad, vitlökssås, guaccamole (mosad avocado), hoisinsås och rostade sesamfrön till.

Smaklig spis ♥ ♥

1 kommentar:

  1. Det här skulle mina killar älska, måste testas, tack för tipset. Kramisar Tina

    SvaraRadera