måndag 26 januari 2015

Pocherad torsk med brynt smör och pepparrot


Lättkokt torsk, serverad med riven pepparrot och brynt smör är en ren fröjd för gommen. Serverad med rödbetor, kapris, hackad lök och dill blir det en klassiker. En klassiker sommar som vinter.

Till kokt torsk för fyra personer behövs: 600 g torskrygg / 0,5 citron / 0,5 lime / flingsalt

Börja med att marinera torsken, kläm citron- och limesaft över fisken, strö över flingsalt. Låt fisken marineras under 20-30 minuter.
Fond: 1 dl vitt vin / 1 dl vatten / 5 cm skivad purjo.

Rödbetshack: 1 inlagd rödbeta per person / 2 tsk kapris per person / lite hackad finhackad gul lök / finhckad dill.
Tärna rödbetorna fint och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med lök och dill.

Smält smör, ca 40 g per person, på lågvärme. Låt smöret brynas på låg temperatur under uppsikt.

Riv pepparrot efter smak, ibland kan den vara riktigt stark, ibland mildare. Smaka av för säkerhets skull.


Gör fonden till torsken. Sprid ut den skivade purjon i en traktörpanna, häll i vin och vatten. Värm upp under lock på låg värme. När det börjar sjuda i pannan lägg i fisken och låt sjuda sakta under lock. När fisken börjar bli fast i köttet är den snart färdig - låt den inte bli överkokt.

Servera torsken på varma tallrikar, lägg över riven pepparrot och häll över det heta smöret. Servera tillsammans med grönsaker, rödbetshack och eventuellt potatis. Smaklig spis ♥ ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar