tisdag 20 januari 2015

Vårrullar 2.0


För lite mer än ett år sedan la jag ut det HÄR receptetpå vårrullar, dagens är en rejält uppdaterad version. Framför allt har jag käckt koden när det handlar om vikningen av filodegen så att vårrullarna ska hålla i fritösen.
De olika såserna i färsblandningen hittar jag i den asiatiska hyllan och filodegen i frysen i vår lilla Ica närbutik. 
Vårrullarna är precis lika goda vegetariska, ta bort färsen och öka mängden morötter, vitkål och böngroddar.

Till 4 portioner behövs: 1 paket filodeg (270 g)
500 g blandfärs / 1 gul lök / 4 vitlöksklyftor / 1 morot / 100 g vitkål / ca 5 cm ingefära / 1 grön spansk peppar / 1 pkt färska böngroddar / 2 msk japansk soja / 1 msk sambal oelek / 2 msk hoisin sås / 1 msk fish sauce / 1 msk oyster sauce / 2 msk teriyaki sacue / 0,5 dl sherry / 1 dl vatten / olivolja att fräsa i
Olja att fritera i
Maizena utrört i lite vatten som lim

Låt filodegen tina i rumstemperatur ca 1,5  timme. 
Finstrimla lök, morot, och vitkål. Finhacka vitlök, ingefära och pepparfrukt. Värm olja i en gryta lägg i grönsakerna och låt dem bryns utan att få färg, lägg i färsen och låt den stekas till den är grå. Ha i samtliga kryddor, sherryn och vattnet. Låt färsröran koka till vätskan försvunnit. Smaka av med eventuellt mer kryddor och rör till sist ner böngroddar. Låt färsröran kallna, gärna lite lutande så att vätskan hamnar i ena änden och färsen i den andra.

Lägg ut filodegen på en skärbräda. Vik försiktigt ut hela degen, dela den på mitten och lägg alla arken ovanpå varandra. Lägg en fuktig handduk över filodegen.
Ta ett blad i taget, lägg det på digonalen och lägg en sträng med färsröra några centimeter in från hörnet närmast dig. Vik in hörnet och rulla försiktigt till du kommer till mitten, liknar en triangel med rullen i mitten på basen. Vik in hörnen (från höger och vänster) över rullen, så att du täcker färsen och fortsätt rulla till du har en kort snibb kvar. Stryk på lite mazena-blandning som lim och rulla ihop. Lägg rullarna på en torr skärbräda. Hantera rullarna försiktigt, de är ömtåliga. 

Värm frityroljan till 180 grader. Fritera rullarna ett par i taget i ca 2-4 minuter till de är gyllenbruna. Servera rullarna rykande heta tillsammans med ris samt eventuellt soja och sweet chili sås. Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. muummms. Jag brukar ha jordnötsås till mina det är också gott!

    SvaraRadera