tisdag 15 april 2014

Calvadosgravad biff med nobissås och jordgubbssalsa


Sommarkänsla i kvadrat och en perfekt förrätt eftersom allt går att förbereda, endast upplägget görs precis före servering. Själva gravningen av köttet tar 2 dygn, tillbehören görs samma dag som serveringen.

Till 6-8 portioner behövs: 600 g utskuren biff (som ska ha varit frusen) / 0,5 dl strösocker / 0,5 dl salt / 2 msk calvados / 2 msk färsk timjan / 1 msk grovkrossad svartpeppar

Jordgubbssalsa: 250 g jordgubbar / blad från 0,5 kruka basilika / 0,5 chilifrukt / svartpeppar från kvarn / 1 msk röd balsamico vinäger / 1 msk olivolja / 1 tsk strösocker

Nobissås: 1 ägg / 1 msk vit balsamvinäger / 3 sardeller / 1 tsk dijonsenap / svartpeppar från kvarn / 0,5 vitlöksklyfta / 1 dl rapsolja / ca 0,5 dl finhackad gräslök

Sallad till servering

Blanda alla ingredienserna till gravningen i en skål, bred hälften smeten på ena sidan av köttet och lägg det i en plastpåse. Bred på resterande smet på andra sidan och knyt till påsen. lägg köttet i kylskåpet och vänd på det ca två gånger per dygn.

Skär jordgubbarna i bitar (ca 5x5 mm), hacka basilika och chili. Blanda i en skål. Häll över olja och vinäger, blanda runt försiktigt. Smaka av med svartpeppar och socker.

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget till nobissåsen och låt det koka exakt 2 minuter. Lyft upp äggen och spola det i kallt vatten. Knäck ägget i en skål, lägg i alla ingredienser utom oljan. Kör med mixerstav till alla ingredienser är finfördelade. Fortsätt köra mixerstaven eller byt till elvisp. Tillsätt oljan, först droppvis sedan i en fin stråle under fortsatt mixning/vispning. Rör till sist ner gräslöken och låt såsen stå till sig.

Rumstemperera köttet före servering, torka av smeten och skiva köttet mycket tunt.
Lägg ett lager sallad på tallriken, köttet ovanpå och toppa med någon sked sås. Lägg salsan vid sidan om.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar